Júl 2007: Príprava hydroizolácie pod drevené rámy.

Nevolil som klasickú asfaltovú izoláciu, jednak preto, že som s prácou s plameňom nemal skúsenosť, jednak preto, že som sa v budúcnosti chcel vyhnúť natavovaniu plameňom v blízkosti drevených rámov. Preto sme použili LDPE fóliu, ktorá ma navyše aj čiastočný protiradónový účinok. Táto vlastnosť ale nebola prioritou, pretože ležíme v oblasti s nízkou koncentráciou radónu. Betón som natrel asfaltovým penetrákom, čo bolo v podstate zbytočné, keďže sa fólia na základ nenatavuje :-)  Pod LDPE sa kladie geotextília, aby neprišlo k jej perforovaniu, čo som ale (na rozdiel od zbytočnej penetrácie betónu) neurobil :-) Bolo to preto že bola malá pravdepodobnosť poškodenia fólie na takom kúsku - pod celoplošnú hydroizoláciu som neskôr geotextíliu už samozrejme dal.
Prestupy vopred zabetónovaných závitových tyčí som ošetril studeným asfaltom Bornit.

Čo by som robil inak:

Nebál by som sa použiť štandardnú asfaltovú hydroizoláciu. Ako sa neskôr ukázalo, v tomto prípade by to bolo asi aj praktickejšie. A ak by som znova použil LDPE fóliu, držal by som sa predpísanej technológie - teda bez penetráku a s geotextíliou.





2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Zdravicko Tomáš.
Taktiež by som tento rok chcel postavit drevodom. Chcel by som sa informovať, ohľadom závitových tyčí, ktoré sa zabetonovali do zakladov. Davali ste na koniec v betone zapustenej časti nejaké kotviace prvky? Alebo ste betonovali len hole tyce? Dakujem, s pozdravom Silvo

Unknown povedal(a)...

Ahoj Silvester,
závitové tyče mali v dolnej časti privarený kúsok roxoru, aby sa tyč v betóne neotáčala. Celé to vyzeralo ako krížik dole hlavou - foto žiaľ nemám. Ale dnes by som asi skôr vŕtal diery do zatvrdnutého betónu a tyče upevnil chemickou kotvou - tak to robíme v súčasnosti na nových drevostavbách. Je to presnejšie a menej stresujúce, lebo v mokrom betóne sa tyče stále hýbali a musel som ich naprávať.

Zverejnenie komentára